h

h

 

 

 

EP4ULogga-II

h

h

Här presenterar vi Elvis rötter genom hans mor Gladys Love Smith.

Elvis mmm mormor Morning White Dove (1800-1835) var en fullblodsindianska från stammen Cherokees. Hon gifte sig med William Mansell som var bosatt i västra Tennessee 1918. Williams fader Richard Mansell var soldat i amerikanska inbördeskriget.

Betydelsen "White" i namnet refererar till hennes status som en vänlig indian. Tidiga amerikanska bosättare kallade de fredliga indianerna för just White, med red stod för krigiska indianer som ofta stod på britternas sida under inbördeskriget.

Det var vanligt att bosättare av det manliga könet i väst gifte sig med indianskor eftersom det var brist på det motsatta könet.

Mansell är ett franskt namn och bokstavligt översatt betyder "En man från Le Mans". Mansells emigrerade från Norman, Frankrike till Skottland, och senare till Irland. I början på 1800-talet kom familjen till kolonierna i Amerika.

Likt många andra unga män i den amerikanska södern, stred William Mansell tillsammans med Andrew Jackson i dom många krigen mot indianerna, på 1900-talet början.

Han stred vid Old Hickory, Alabama, och vid slaget om Horse Shoe Bend, och senare även i Florida. När William Mansell åter kom tillbaks till Tennessee gifte han sig med Morning White Dove.

Likt många andra nybyggare emigrerade de nygifta paret till Alabama, för att göra anspråk på mark varpå dom bosatte sig i Marion County, Alabama, nära gränsen till Mississippi, där många irländare så som William Mansell dominerade. Huvuddelen av populationen i Colonial Amerika var så kallade "Scots-Irish" tiden efter inbördeskriget.

Paret Morning White Dove och William Mansell trivdes i Alabama. Deras jordbruk var bördig och dom hade byggt ett ansenligt hus i närheten av staden Hamilton. Paret hade tre barn och den äldsta var född 1828 och var Elvis farfars farfar. Elaine Dundy hade detta att säga om John Mansell: "Han var Scots-Irish och halvblodsindian, men han växte upp alldeles Wild Injun. Redan vid 22 års ålder hade han gift sig med Elizabeth "Betsy" Gilmore och dom fick nio eller tio barn tillsammans. John var översexuell som gjorde allt för att överbefolka universum med ungar".

John Mansell avtackade sig rätten till att ärva sina fäders gård och 1880 begav han sig till Oxford, Mississippi där han ändrade sitt namn till Överste Lee Mansell. Han som lämnade Hamilton för att söka lyckan i staden Saltillo, Mississippi i närheten av Tupelo, födelseplatsen för Elvis Presley

Den tredje av John Mansells söner White Mansell blev familjens överhuvud när John Mansell flyttade till Oxford. White Mansell var Elvis fars farfar.

White Mansell Gifte sig med grannflickan Martha Tacket i Saltillo. Marthas mor var troende i religionen Jewish, så det var svårt att hitta en nybyggare med samma tro som hon i Mississippi, så det fick bli White Mansell som var en duktig och flitig arbetare.

Kriget höll på att ta död på Södern, men tack vare bomullen räddades södern från depressionen under 1890. Sedan kom guldrushens glada dagar i mitten på 1890, och om inte detta var nog så kom kriget i Mexiko.

Doll & Bob Smith

Likt många andra familjer i södern så sålde paret sina ägor och arrenderade andras ägor. Livet som arrendator var inte så bistert. De hade sim musik och sin dans och sökte tröst i religionen.

Jordbrukare som arrenderade blev ofta inbjudna till husens ägare på lördagarna för att bland annat dans Square dans, och på söndagarna ägnade familjerna sig åt picknick i det gröna efter det dom varit i kyrkan.

Här kommer ett ytterligare uttalande av Elaine Dundy om vad hon hade att säga om Doll Mansell. Gladys Presleys moder och Elvis mormor: Hon var den vackraste av dom vackraste, och var pappas ögonsten. Hon gifte sig inte förrän hon fyllt 27 år och då med sin kusin Robert Smith.

Bob Smith var son till White Mansells syster Ann. Ann Mansell var en kvinna med dignitet och status och som levde tills hon blev hela 86 år.

Bob Smith och Dolly Mansell var Elvis Presley´s mors föräldrar.

Likt Doll var Bob Smith en stilig ung och proper man. Hans indianblod gjorde att han var gyllenbrun i sin hy, kraftig benstruktur och med kolsvarta ögon samt att hans hår var lika svart som stenkol.

Doll blev likaså som sin farbror, White Mansell, liggandes till sängs efter det att lungsoten slagit till. Bob Smith arbetade länge och hårt dels som arrendator och för att dryga ut hushållskassan vart han traktens "Moonshiner" (hembrännare) för att försörja sin invalidiserade hustru och dels kunna ha råd att föda sina åtta barn. En av dessa barn var Elvis Mamma Gladys Smith.

Copyright © 2001-2015 EP4U.COM ALL RIGHTS RESERVED

h

h